Open menu

Maandag 25 juli 2016
Vandaag gaan we naar A'dam. Pieter verwacht ons rond het middaguur maar dat gaat niet lukken! Gister is de BBQ van Bokrijkpark wat uitgelopen, het was gezellig en dan wordt het al snel laat. Om 13.30 arriveren we. We laden de bagage uit en Ton en Pieter gaan de auto parkeren. Ton heeft meteen OV-chipkaarten gekocht zodat we makkelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.
De kinderen van Pieter zijn net gestart met AirBNB. Het appartement van Pieter (2etage's) wordt verhuurd als hij er geen gebruik van maakt.
Er kunnen makkelijk 6 personen overnachten. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan, maar dat blijkt geen probleem. De weekenden worden al snel volgeboekt.
's Avonds eten we thuis met bijna de hele familie. De zonen en schoonzoon, dochter Karin is naar het concertgebouw. Zoon Laurens is verhuist naar Rotterdam en gaat na het eten terug, hij is bezig met een afstudeeropdracht. Ruben en Karin hebben ieder een etage boven Pieter er wonen ook nog een paar neven op weer een andere etage. Dus een pand vol met Kranendonks!

Dinsdag 26 juli 2016 EYE
eyeMet de tram naar het CS, met de boot over het IJ naar het EYE, het nationale museum voor film. Eye besteedt in de grote tentoonstellingsruimte afwisselend aandacht aan grote filmmakers en onderwepen uit de filmgeschiedenis. Film wordt hier getoond als de meest dynamische en grensoverschrijdende vorm van alle kunsten. De huidige tentoonstelling gaat over;De master of light Robby Muller, cinematographer van Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier en Steve McQueen.
Muller is verantwoordelijk voor vele memorabele filmshots uit moderne klassiekers als Breaking the Waves, Dancer in the Dark,  Texas etc.. De expositie toont op grote projecties het visuele vernuft en de emotionele gelaagdheid van Mullers beelden, aangevuld met materiaal uit zijn persoonlijke archief.
Persoonlijk zegt de naam Robby Muller mij niets, maar als ik naar de boeiende filmfragmenten kijk valt het me op dat ik toch aardig wat van de filmbeelden herken. Wat we ook opvalt is de eenzaamheid van de personen op het doek, en het desolate landschap, achtergrond of stad. Boeiend maar beslist niet vrolijk!!
We drinken nog wat op het volle terras van het EYE voor we weer oversteken naar het CS. Voor we de tram instappen maak ik nog vlug een foto van Hotel Victoria omdat ik net het boek gelezen en de film heb gezien over het huis in het hotel. Leuk om het nog eens te zien!

hallenDe Hallen
In de voormalige tramremise, een rijksmonument gebouwd tussen 1992-1928, is nu de Hallen gevestigd, een centrum voor media, cultuur, mode, kunst en eten. Karin heeft hier een mode zaak, maar ze zijn gesloten, waarschijnlijk even lunchen, dat gaan wij dus ook doen in de foodhallen.
We kiezen alle drie wat anders, hotdogs die echt een aanrader zijn, hamburger met frites, niet zomaar een hamburger en voor mij een flamenkuchen (uit de Elzas). Keuze te over, daar tussen de tramrails. Karin is weer terug maar de winkel is niet open voor het publiek, even neuzen en door naar de Spiegelgracht. ton wil wat gallery's bezoeken.

nieuwe spiegelstraatNieuwe Spiegelstraat
We lopen van de ene gallery naar de andere.
Voor mij de mooiste, gekgenoeg ook de kleinste met de meeste keuze is So ART Gallery, van Cornelis Claudius Spruyt Veas.
Niet eerder zo'n mooie en grote collectie gezien. Indrukwekkend daar kan menig museum jaloers op zijn!
We zien een prachtige Appel maar op de foto is hij niet meer zo mooi, en Ton vindt bij villa del Arte de kunstenares Francoise Nielly, van twee maak ik een foto maar de mooiste hangt in de etalage en spiegelt te veel, jammer!

27 juli 2016 Heemskerk, Alkmaar en Purmerend
Vanmorgen eerst naar Pieter's moeder. Afgelopen nacht is de ambulance door de buren gebeld maar naar onderzoek en medicijnen mocht ze toch thuisblijven.
Het gaat gelukkig weer wat beter, we drinken gezellig koffie en gaan naar de super.

alkmaarAlkmaar
Via een toeristische route rijden we naar Alkmaar, vandaag geen kaasmarkt maar de binnenstad is zeker de moeite waard. Ton probeert nog een vriend te vinden, maar hij is al jaren met pensioen, en onvindbaar. Tijd voor lunch, het gaat regenen dus vluchten we een restaurant in. We bestellen vissoep waar we erg lang op moeten wachten na een half uur komt de serveerster melden dat de soep nog even op zich laat wachten, vissoep duurt altijd wat langer.
De soep is heerlijk maar we hebben nog wel trek en besluiten toch maar op te stappen voor we hier nog een uur moeten doorbrengen, dan naar naar de Febo!

Purmerend
Even op de koffie bij Rene. Pieter en Rene kennen elkaar uit Thailand. De bouw van het nieuwe pand van Rene, gaat door, maar het wordt wel wat later opgeleverd, we gaan het meemaken.
Nog even de stad in geen Febo maar Hema worst!

Terug in Amsterdam worden loempia's en miehoen voor ons besteld, zonder sambal maar deze wordt even over het balkon naar beneden gegooid.

28 juli 2016
albert cuypHet regent pijpenstelen, dus niet echt zin om wat te ondernemen!
Als het weer droog is gaan we naar de Albert Cuyp en naar de Hema. De markt is niet druk, dus lopen we gezellig rond. Thuis eten we nieuwe haring.
's Avonds lopen we naar een Japans restaurant.
Ton vraagt aan de chineese serveerster, wat haar voorstel is om te eten, haar antwoord us hilarisch, geen Japans maar Chinees!
We bestellen een Japans menu met sake en eten uitstekend!
Als we teruglopen gaan we nig even bij Cafe Eddy naar binnen, een oud amsterdams cafe. Gezellig!

28 juli 2016
Vandaag naar huis, dus bedden afhalen, wassen en koffers pakken!
Pieter bedankt voor de gezellige week!