Open menu

20 juni 2016 van Abbemuseum Eindhoven

DE COLLECTIE NU

vanabbeHet museum verzamelt kunst sinds 1936 en elk jaar verandert de kunst in de verzameling.
Niet alleen omdat er nieuwe kunstwerken bij komen, maar ook omdat de oudere kunstwerken van betekenis veranderen. Wat er gebeurt in de cultuur, in de politiek en in de samenleving verandert de geschiedenis van de kunst en de betekenis of het belang van de individuele kunstwerken.

DE COLLECTIE NU is een presentatie over het verleden gezien vanuit het heden. Het verhaal van de collectie begint in 1909 en plaatst kunstwerken in de contexr van hun tijd. De selectie van de werken is gebaseerd op onze hedendaagse problematiek en hoe kunstwerken een licht werpen op onze huidige samenleving. Bekijk de collectie online www.vanabbemuseum.nl .

Indeling collectie:
1933-1948 Proloog, Burgerdeugd, kunst- en gemeenschapszin
1909-1975 Kritiek op kunstinstellingen, generatie spreekt zich uit etc.
1965-1985 Hippies, punks en andere tegen culturen
1980-nu Een tijd van globalisering en mondiale conflicten. Eindspel.
1973-2006 De geschiedenis slaat terug

Wat vinden wij.
We hadden eerlijk gezegd meer verwacht van dit museum der moderne kunsten! De ontvangst was leuk, wat opviel waren de grote hoeveelheid suppoosten die rondliepen en met veel informatie gaven over de tentoongestelde schilderijen of andere attributen. Ook over het archief werden we uitgebreid geinformeerd en geinstrueerd om de kasten zeker te openen om de opgeslagen kunstwerken te bekijken. Voor ons waren er echter maar 2 ruimtes echt interressant met daarin de Appel's, Lucibert, Constance en Picasso's maar een schilderij kwam echt bij ons binnen, een vrij donker schilderij (zie slechte foto) van Antonio Saura uit 1958, genaamd Junca. Prachtig werk! Leuk was het om door de ruimte van Rob Scholte te lopen. Een muur is behangen met kleurplaten van de Hema, heel herkenbaar, twee andere wanden deden mij denken aan de werken van Jeroen Bosch geplaatst in deze tijd, dit werd ook door de suppoost bevestigd?