Open menu

18 april 2016

Vandaag zijn we, en nog een aantal mensen uit Thailand, uitgenodigd door Jose en Gait-Jan Verberg. We worden gastvrij ontvangen in Berlicum met koffie en een Bossche bol. Na wat glaasjes bubbels, wordt de lunch geserveerd. De buikjes zijn vol, dus vertrekken we naar Den Bosch. De auto's worden geparkeerd in de  Sint-Jan’s garage en we lopen over het water door de stadswal, het  park en de Parade naar het NoordBrabants museum.

We gaan naar de overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516).  Hij werd geboren als Jheronimus van Aken in Den Bosch, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende.
Onderweg zijn we al een aantal figuren uit De Tuin der Lusten gepasseerd zoals: Man in vrucht:  foto in de gracht

maningracht
Typisch voor de schilderstijl van Jheronimus Bosch. Giraf: foto in park

giraf
In de middeleeuwen waren er helemaal geen giraffen in West-Europa. Vermoedelijk heeft Jheronimus een giraf in een prentenboek gezien.

We leveren onze jassen in bij de gaderobe van het museum en halen de koptelefoon op voor de audiotour, voor we de zalen inlopen. Het is druk, dus gewoon maar even aansluiten. Met het bijschriftenboekje in de hand en luisterend naar de audiotour starten we bij de Levenspelgrimage gaan dan door naar Bosch in Den Bosch, Het leven van Christus, naar Bosch als tekenaar, en de Heiligen en we eindigen bij Het einde der tijden.
Jeroen Bosch laat ons zien dat het leven is als een pelgrimstocht; een lange reis vol verleidingen en gevaar. De strikken van de duivel staan overal. Dat maakt de wereld tot een oord vol verderf waartoe de pelgrim maar het best zoveel mogelijk afstand bewaard. Toch moet de mens er doorheen en iedere dag kiezen tussen goed en kwaad. Aan het eind wordt de balans opgemaakt.
Een mooie overzichtelijke tentoonstelling! We kopen nog snel een boek van zijn complete werk voor we weer aansluiten bij de groep.

Met een paar vrouwen lopen we nog snel even naar de winkel van Addy van den Krommenacker (helaas gesloten) maar we kunnen zijn zijde avondjurken beschilderd met Jeroen Bosch figuren via de etalage bewonderen. Onderweg naar de Markt zien we dat de meeste winkels het Jeroen Bosch thema doorvoeren in etalages of op de ruiten. Benen met vrucht: foto in winkelstraat

winkelstraat

In de middeleeuwen werden vruchten met van alles geassocieerd. De aardbei stond voor verleiding.
In het huis "De Kleine Winst" aan de Markt was het atelier gevestigd van Jeroen Bosch. Het huis was van 1462 tot 1523 in het bezit van de familie Van Aken. In 1481 trouwde Jeroen met Aleid van den Meervenne en verhuisde hij naar het pand "In den Salvatoer", aan de noordzijde van de Markt.
Markt: foto's van markt, huizen en standbeeld van Jeroen Bosch

standbeeld

Tijd voor een borrel. In 1528 werd het Bolwerk Sint-Jan aangelegd, een driehoekig verdedigingswerk met aan de kopse kant de Sint-Janspoort. Het bolwerk en restanten van oude muurdelen zijn gereconstrueerd en hier is het nieuwe informatiecentrum gevestigd. Het is te koud voor het terras maar binnen is het prima vertoeven, met een mooi uitzicht op het water.

Om 17.00 uur stappen we in een fluisterboot voor een vaartocht onder de historische binnenstad op een middeleeuws riviertje, de Binnendieze. De schipper vertelt en toont de monumenten en karakteristieke gebouwen, de donkere opslagkelders en de imposante vestingswerken aan de route door het Hellegat.
De tovernaar: foto Binnendieze
tovenaar

Ter afsluiting gaan we nog gezellig eten. Allemaal aan een grote tafel. Glaasjes wijn, bier of fris en keuze uit allerlei gerechten.
Het was heerlijk en iedereen had het erg naar zijn zin!
Na afloop lopen we weer naar de parkeergarage waar we van elkaar afscheidnemen.Jose en Gait-Jan bedankt voor deze super dag.